2010 m. gegužės 24 d., pirmadienis

Abandoned houses


Turbūt visi tie, kurie perka/renka/myli senus daiktus, pritars, kad tie daiktai turi savyje kažką tokio ką sunku įvardinti.Negalėčiau pasakyti, kad tai aura ar energija, nes tada turėčiau jausti ne tik teigiamus siunčiamus impulsus, bet ir neigiamus,o jų nejaučiu :) Tiesiog seni daiktai traukia prie savęs, norisi juos paimti, liesti, glostyti, uostyti, mąstyti apie tai, kur šie daiktai buvo, ką "matė", ką galėtų papasakoti jei prabiltų :) Tokių istorijų kūrimas, mintyse arba balsu, turbūt vienas geriausių būdų lavinti savo vaizduotę :) Gali sugalvoti dešimtis ar net šimtus įvairių istorijų, kodėl tas daiktas yra būtent toks, būtent čia ir dabar, kodėl patraukė akį, nors šalia gulėjo neaprėpiama akimis gausybė kitų daiktų.

Laikas palieka žymes ne tik žmonių veiduose ir kūnuose, bet lygiai taip pat ir daiktuose.Atrodo,kad kiekvienas "randas": nuskilęs kraštelis, apsitrynęs piešinys, įtrūkimas, trūkstama detalė, nori mums kažką pasakyti apie save.Dar didesnį laiko poveikį pamatai vaikščiodamas po senus namus.Jausmas gan keistas, nes tai dar intymesnė erdvė nei vaikščiojimas senomis kapinėmis.Visada žiūrėdama į senus, apleistus namus, svarstau kodėl jie tokiais tapo,kas privertė žmones iš tų namų išsikelti ir pavydėdavau užjūrių gyventojams, kad pas juos dauguma apleistų senų namų būna tobulai gražūsm juose galima rasti baldų, gėlėtų tapetų likučių ant sienų, įvairių daiktų ar net rūbų bei gi įeiti į vidų.Atrodo neįtikėtina, nes Lietuvoje paprastai apleisti namai būna arba užkalti arba paversti sąvartynais arba išnešta viskas, ką tik įmanoma ir ko neįmanoma išnešti :)

Vieną savaitės popietę nusprendėm aplankyti Birštoną.Vyras nuvedė prie seno namo, kuriame kažkada gyveno jo krikšto tėvai.Takelis, kažkada vedęs žmones į namą, dabar buvo aptrauktas žole ir neatrodė, kad ten apskritai kada nors buvo vaikštoma...Visas namas apsuptas žydinčių alyvų krūmų ir nuo pagrindinio tako veik matomas...Apsidžiaugiau, kai pamačiau, kad į vidų įmanoma įeiti ir prasmukau pro durų tarpą.Vaikščiojau po kambarius, kur šviesa skverbėsi pro alyvų krūmus ir buvo tokia blausi...Vyras tuo tarpu slampinėjo kitam namo gale, kur kažkada buvo kambariai, kuriuos jis rodos ir dabar prisiminė iki smulkiausių detalių.Taip keista buvo žiūrint į atsilupusius dažus ir tapetus, kur galėjai pamatyti visas spalvų variacijas, kurios kažkada dengė tų sienų paviršių, klausytis kur kas tuose kambariuose buvo.Beklausant atrodė, kad seni, atpleišėję, gabaliukai limpa atgal prie sienų, atsiranda baldai, sieniniai laikrodžiai, žmonių balsai....

Vėliau patraukėm per pušyną link krantinės.Ten stūksojo ištisi pastatų kapinynai...Apėmė tikrai keistas jausmas, jaučiausi lyg po karo eidama per suniokotą miestą, norėjosi kuo greičiau pasiekti krantinę ir pamiršti tuos vaizdus...Netraukė prieiti, įsmukti vidun, paliesti...Galbūt todėl, kad manęs apskritai nežavi didelės ir atviros erdvės, jos mane baugina...Tai štai tokia skirtinga ta apleistų, senų pastatų magija...

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Na ir žadėto "konkurso" rezultatai :) Šį kartą dariau truputį kitaip, surašiau komentarų kiekio skaičiukus ant lapelių




DSCF8301

Viską sudėjau į taupyklę ir žinoma gerai išpurčiau :)




DSCF8303

Ir kyštelėjus ranką, ištraukiau numerį 53 :)






DSCF8304


Kadangi matematika niekad nebuvo mano stiprioji pusė tai teko skaičiuoti kelis kartus :) Skaičiavau ir nuo galo ir nuo pradžių ir pagal mano skaičiavimus, komentaro 53 autorė yra Sucre :) [Galit perskaičiuoti ir patvirtinti arba paneigti :)].Jei Sucre savo prizo atsisakys, tai ištrauksiu kitą numeriuką, iš krūvelės, kurią dabar laikau saugioje vietoje :) Bet kitą kartą pasiliksiu prie senojo būdo, nustatant nugalėtoją, taip per daug painiavos :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Na ir derinukas skirtas pasivaikščiojimui Birštone:

  • Tamsiai mėlyni džinsai - 6 lt.
  • Palaidinė - 1 lt.
  • Medžiaginės balerinos su kaspinėliais - 15 lt.
  • Skrybėlaitė ~ 45 lt.
  • Rankinė - 10 lt.
  • Pakabukas su raktu - pačios gamybos :)
  • Laikrodis - vyro :)
  • Viso: 77 lt.





IMGP2743 copy

IMGP2738 copy

IMGP2746 copy

IMGP2758 copy

IMGP2770 copy

IMGP2774 copy

IMGP2788 copy

25 komentarai:

Gretchen rašė...

jaukiai gelsvos nuotraukos, tapetai gėris ;)derinukas irgi...

Artesania rašė...

Patinka įrašas,patinka derinukas,patinki ir tu :)

Milda aka reeva rašė...

su tai senais namais ir prisiminimais tai tikra tiesa.
Visai neseniai nuvažiavau pas močiutę sodan,kur vaikystėje praleisdavau veik visas vasaras.Dabar močiutė nebeturi sveikatos,ateina tik į daržą pasikapstinėt,o namas pats labai aptriušęs.Tai slankiojau ir aikčiojau-o,čia tas bliūdas po jazminų krūmu,kur skandindavau vyšnių kauliukus,o-čia tas šuniukas judančia galva,kurią nuėmus visada buvo galima rasti pleistrų (jų nebėr :( ) ir t.t.
Ir dar buvo labai gražūs tapetai,kurie jau nulupti,bet vistiek įpaudė savo raštą (velniai žino,iš ko jie tada gaminami buvo)

Nu ir prisrašiau :D
O derinyje labai patiko palaidinė .Labai ant dryžių kažkodėl patraukė paskutiniu metu

mirattes rašė...

Ir vėl ne aš laimėtoja :/ Nesiseka man loterijose.
Aš niekaip nesuprantu tų žmonių, kuriuos seni daiktai baugina: bloga aura, mirusio žmogaus rūbai ir dar velniai žino kiek nesąmoningų pasisakymų galima išgirsti ta tema. Manau iš daikto visi pasiimam tai ko mums reikia.
Man didžiausia nuoskauda buvo užeiti į močiutės namą, seną, mažą, kur kažkada sutilpdavo 8 vaikai ir ji pati, o dabar rasti. Kažkokioms sintetinėmis servetėlėmis ir plastmasiniais drugeliais bei dirbtinėm gėlėm nukabinėtą nesamonę. Kur vietoj močiutės už pakeisto stalo sėdi pikta, amžinai sudėtu cheminiu ir rožiniai žydrais dažais nuteptomis akimis teta, kuri suniokojo tobulai šiltus ir jaukius namus. Pakeitė duris, langus, sienas sugadino visą namo istoriją. Tiesiog atėmė iš namo dvasią. Pikta, bet labiausiai liūdna.
--------
Puikiai atrodai derinys. jau kažkada minėjau, bet pasikartosiu, kad ne tik sijonai tau tobulai tinka, bet ir džinsai.

Urban Fairy rašė...

O mane kažkodėl traukia paslaptingos ir net bauginančios vietos. Čia kaip su tais atrakcionais - baisu, bet vis tiek norisi, gal adrenalino trūksta kraujyje :))
P.S. tie tapetai, pirmose nuotraukose, tikrai buvo dailūs.
P.P.S. Derinukas taip pat, ypač skrybėlaitė.

Jovita rašė...

Chi, atsiminiau Dostojevskio bute-muziejuje matytą vaizdą: tapetai nuplėšti taip, kad matosi kiekvienas buvęs sluoksnis, o tų sluoksnių gal 20. Ir pakabintas rėmas su stiklu ant tos sienos, atrodo kaip paveikslas :)

O į apleistus namus bijau eiti, nes prisiskaičiusi Ivanauskaitės įsivaizduoju, kad juose gyvena visokie valkatos, su kuriais visai nesinori susitikti :D

migle rašė...

neimanoma nepastebeti naujos taturuotes? kada cia spejo ishdykti? kas per piesinukas?;]

brumbrumai rašė...

kadangi as birstoniske, tai sitas irasas man labai labai.. ir del zodziu, ir del atsiminimu, ir del foto.. keista matyt zmogu, kuri "skaitai", tose vietose kur pats uzaugai :)

plaukus kirpai? :) trumpesnes kelnes tau labai tinka. atrodai toks kipsiukas :)

Raimonda rašė...

Labai patiko įrašas. Nuo vaikystės dievinu tiek senus daiktus, tiek senus namus. Mama kažkada dirbo darbą, reikalaujantį važinėti po senas gyvenvietas, rinkti senus daiktus ir pan., tai tekdavo neretai vykti kartu, taip ir gimė ta meilė tikriausiai... O paskui prasidėjo visi gotų laikai senose kapinėse...
Beje negaliu nepastebėti didelių ir atvirų erdvių baimės, man tokiose erdvėse atrodo kad kažkas, ko negaliu matyti, kažkur pasislėpes stebi. Nepagrįsta baimė, tačiau vakare būdama viena, būtinai turiu uždaryti kambario duris...

Dovi rašė...

Išties atrodai gražiai, apranga, mano manymu, tobulai pritaikyta pasivaikščiojimams po tokias vietoves :)
O man priešingai, nors mėgstu įvairius senus pastatus su sava istorija,kartu labai mėgstu dideles šviesias erdves. Neturiu jokios baimės, man tokios erdvės atrodo labai išgrynintos, kuriose nėra nieko nereikalinga, kur svarbu ne daiktai, o žmogus ir jo mintys. Tokioje erdvėje gali pasijusti tiek labai didelis, tiek labai mažas. Čia paprasčiau įsiklausyti, susikoncentruoti į save, atsiribojant nuo materialaus pasaulio. Tokia mano didelių erdvių interpretacija :D

jozefina rašė...

Man labai patinka tavo stilius... ir blogas.. : )

http://jozefinafashion.blogspot.com/

houston rašė...

Einant prie senų namų kažkaip visad aplanko tas keista dažnai patyriamas jausmas, kai ir nori, ir bijai, na, tiesiog, kaip kažkas minėjo, lyg einant į atrakcionus:)
Mūsų sodyboje kaimynystėje yra apleistas milžiniškas namas, kuris nepaprastai gražia kompozicija apsodintas medžiais ir krūmais... Kadais ten gyveno turtinga tetulytė, ir dar atsimenu, kaip visai mažytė eidavau vaišintis pyragu, o po to ji nuskindavo man didelį antaninį obuolį. Dabar toks keistas jausmas vaiksčioti po tuos senus namus, o ypač palėpę. Ten daugybė knygų, seniausių laikrasčių, butelių, rūbų(kad ir kaip mano traukė taškuota tamsiai mėlyna suknelė, prie nė vieno rūbo nė pirštu neprisiliečiau), ir keisčiausias dalykas-tokių medinių kojos modelių, kadangi tos tetulytės brolis ar tai vyras buvo batsiuvys.
įsikalbėjau. O seni daiktai mane traukia kaip niekas kitas:))
Atrodai stulbinančiai, kaip visad:)
______________________________________________

sucre? O dieve, laimėjauuuuu.(kartais labai mėgstu loterijas ir konkursus vien dėl jausmo, kurį jaučiu pasisekus)
net nesitikėjau, tikrai-o jei yra kita sucre, prisipžinkit ir pabudinkit mane:)
Ačiū ačiū.

houston rašė...

mano paštas auste.d.d@gmail.com, nes lyg ir buvo minėta, kad reikia parašyti savo el.paštą.:)

AurėjaFėja rašė...

gražu labai :)

Rimantė rašė...

Priminei Birštoną ir tuos apleistus milžiniškus vaiduokliškus pastatus. žlugus sovietų sąjungai kurortiniuose miestuose liko labai daug apleistų sanatorijų, akyse tebestovi Druskininkuose stūksantis "Nemunas", berods.
nebijau senų daiktų, mėgstu juos liesti ir jausti praeitimi alsuojančia šilumą ir, priešingai, nieko nejaučiu glostydama šaltą šiuolaikinį masinės gamybos produktą. Bet viena tikrai nevaikšiočiau po apleistus namus, nes irgi baugina įsitikinimas, kad ten gyvena valkatos. Nors su gera kompanija visai norėčiau apsilankyti kai kuriose apleistose vietose.
Tau labai tinka skrybėlės ir baltu pavydu pavydu dėl tobulai tinkančio tokio džinsų ilgio ir grakščių kojyčių su balerinkėm.

Reda rašė...

Labai artimas sirdziai irasas.
Derinukas puikus! Kaip tau tinka skrybele! Turbut, ne karta tai sakiau. Pati skrybelaites forma -apie tokia as seniai svajoju, bet nezinau, ar tiktu. O ji sena ar nauja?
Aplikos fotografijos nerealios!

Rūta rašė...

Derinys dailus kaip visad. Vis mėginu susidraugauti su tokiu kelnių ilgiu - tai be galo gražu ir net pavydu kaip tau tinka - bet dar neatradau to tenkinančio vaizdo ant savęs.

inga rašė...

Gintare, atrodai velniskai nuostabiai! :)

Kazka praleidau? Kada atsirado naujoji tattoo? :))) Papasakok :) Parodyk :) is tiek, kiek galima ja pamatyti cia, tai atrodo, kad ten kazkas labai grazaus :)

P.S. zinai ka? as jau treciaja planuoju ;D

unknown rašė...

Tau ne tik suknelės, bet ir džinsai labai tinka. Atrodai labai gražiai. :)
Ir parodyk tatuiruotę. :))

Anonimiškas rašė...

Ar as kazka praleidau?! nauja tattoo ant rankos? tikriausiai aprasei jos istorija ir ne karta, bet as nemaciau :( kur galiu rasti pasakojima apie naujosios tattoo gimima ;)laaaaaaaaaaabaaaiii idomu

skud. rašė...

patinka man dryziukai, tinka tau labai...

Anonimiškas rašė...

Jo, patyliukais pasidare tatoo ir niekam nieko, nors as jau susekiau. hehe. ir labai labai laukiu kada vel bus akcija atrakcija kai bus klausimu - atsakymu akcija, prisikaupe minciu visokiu :)

Anonimiškas rašė...

Dėl tatoo, pamenu, jau kažkuriam ankstesniam blogo įraše berods kažkas jau užmatė, kad dar viena išdygo :)
Derinukas puikus. O paskutinė foto man išvis labai labai, tokia ankstesbių laikų dama, kaip iš paveikslėlių.
Aš turiu įprotį, perskaityti rūbų aprašymus ir kainas dar nematant foto ir bandyti įsivaizduoti kaip atrodysi, o po to pažiūrėti kiek mano įsivaizdavimas atitiko :)

GinCherry rašė...

Dėkui Gretchen ir Artesania :) Negaliu atsikratyt to įpročio "geltonint" nuotraukas :D

Milda, su malonumu perskaičiau :) Gaila, kad aš savo "kaimus" taip seniai buvau aplankius, bet šiemet vyras davė pažada, kad nuvažiuosim į Skuodą :) Įdomu kaip ten viskas pasikeitė per tiek metų...O ant dryžių tai mane visada traukia :D

Miratess, tai gal ir pasisek kada, negali žinot :D Nors aš irgi šitoje srityje nesu apdovanota :D Bet žinai, sakoma kam nesiseka kortose tai sekasi meilėje :D

Urban fairy, mane irgi traukia, nors aš viena nesiryžtu eiti, o kompanionus retai randu :) Skrybėlė sako dėkui :) Ilgai labai laukta :)

Marginalijos, kaip tik neseniai teko matyti interjerą, kur buvo palikto sienos su nuplėštais tapetais, berods miegamajame :) Labai įdomiai atrodė :) Na dėl valkatų tai manau yra yra teisybės, todėl ir aš dažnai susilaikau,o kitas dalykas, kad paprastai būna sunku patekti į vidų :)

Migle, "išdygo" prieš kokias tris savaites :) Bet šiaip buvai FB ir savo asmeniniam ir "cherry boutique" profilyje įdėjus :) Piešinukas man ir apie mane, Angelique tematika, patobulintas meistro pagal mano idėją iš dviejų paveikslėlių :)

Brumbrumai, jaučiu gera buvo tokiam miestelyje gyventi :) Aš pamąsčiau,kad norėčiau :) O plaukų tai nekirpau, čia tokie vis dar po paskutinio suniokojimo :) Tai su skrybėle tik mažas kuokštelis išlenda :)

Quies, oho! Koks įdomus mamos darbas...Aš tai net nežinau tiesą sakant kaip man gimė meilė senienoms :) Dėl baimės tai mane apima būtent toks pats jausmas...

Dovi, tikrai taip, patogu pasivaikščiojimams :) Šviesias erdves mėgstu ir aš :) Man šioje vietoje labai įdomiai, nes patinka ir prieblanda namie, bet tik vakarais, o diena norisi daug daug šviesos, turbūt todėl, kad pas mane namuose jos mažai :) Ir šiaip pastebėjau,kad mane labai emociškai tas veikia, tik va didelių erdvių mėgėja nesu :) Man kaip tik norisi viską apkrauti taip, kad erdvė sumažėtų, bet interpretacija šauni, labai patiko :)

GinCherry rašė...

Jozefina - ačiū :)

Sucre, o ten taip laisvai galima po tą namą vaikščioti? :) Aš jaučiu nesusilaikyčiau nepasiėmus kai kurių dalykų, nors iš esmės keistas jausmas turėtų būti, žinant, kad daiktas buvo konkretaus žmogaus, kurį atsimeni :) Na ir žinoma dėkui :)

Aurėja - malonu :)

Rimante, žinok jaučiu, kad ten tas pats "Nemunas" ir buvo :) Aš Birštone esu buvus tik du kartus per savo gyvenimą.Pirmasis buvo labai ankstyvą pavasarį, kai buvo šalta, tai per daug ir nemaklinėjom.Todėl man buvo ypatingai įdomu viską apžiūrėt.Oi,o viena, kaip jau sakiau, niekad nesiryžčiau eiti :) Dėkui už komplimentus :)

Reda, dėkui :) Man labai patinka tokia skrybėlės forma.Ji yra nauja, pirkta ten pat, kur ir ta rudoji skrybėlė header'io nuotraukoje :) Kadangi forma labai panaši tai ir ėmiau tokią vasarinę.Pirkta ji JAV parduotuvėj forever21.Jie dažnai gražių galvos apdangalų turi.Kažkas panašaus, tik su ilgesniais bryliais, buvo ir zaroj.O aplinka tai taip :D Aš sakiau, kad Birštonas toks Smetoniškos dvasios miestelis. visiškai nerealus [nors mes nėjom į naujai statytus rajonus] :)

Rūta - ačiū.Kaip keista, kad netenkina vaizdas ant tavęs pačios, nes aš visada stebėdavausi, kad tavo ūgis kaip mano :) Nuotraukose tu man tokia aukšta visada atrodei, proporcijos kaip manekenės, tai atrodo viskas turėtų tikti ir gerai žiūrėtis :)O aš toli gražu negaliu ilgom kojom pasidžiaugti, bet ir nelabai gilinausi ar man tinka toks ilgis, tiesiog čia vieninteliai džinsai, jau turiu juos seniai tai ir tampau laiks nuo laiko :)

Dėkui, Inga :) Naują tattoo tai gali FB apžiūrėti arba mano profilyje prie nuotraukų arba "cherry boutique" :) Man pokolkas tai mano pati gražiausia tatuiruotė, plius labai daug pasakanti apie mane savo kodais :D O, kad planuoji sekančia tai nesistebiu, nes kai užsikreti tattoo liga, tai visada kažką planuose turi, aš irgi ne išimtis :D Ką mastai daryti? :)

Erika, dėkui :) Rodau iš savo albumo, ką tik po padarymo :D http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs089.snc3/15730_1259004003952_1495224340_548198_567379_n.jpg

Anonimiškas, neaprašiau :) Kai kurie žmonės žino, kai kurie manau nuspėja :)Tiesiog kai kurie dalykai labai asmeniški joje, tai galiu pasakyti tik be didelių aiškinimų, kad šita tatuiruotė puikiai iliustruoja mano vieną pagrindinių savybių - smulkmeniškumą [didinamasis stiklas], plius mano didžiausius kompleksus, o pasak vienos geros draugės, net yra ir panaši į mane :D

Skud - merci :)

Anonimiškas, na, kad nebuvo čia ko susekti :D FB jau tą pačią dieną buvo įdėta :D O paskui dar rašiau, kad pora savaičių, kol gyja, nebus naujų derinių ir naujų įrašų, nes galėjau tik vyro marškinius dėvėt :D O klausimu-atsakymų įrašas negalvojau, kad reikalingas dar bus kada :) Bet jei yra noras ir klausimų, tai gal reikės kada vėl surengti :)

Anonimiškas, aišku pasikartosiu, bet mane nustebino, kad kažkam buvo staigmena nauja tattoo :D Tikrai maniau, kad visi FB matė :D Ir dėkui už toki gražų žodį :) Dėl "žaidimo" tai pamenu, kad kažkas jau minėjo, kad taip daro :D Dažniau atitinka ar ne? :)